For en generasjon siden kjøpte man ikke leker til barn. Heroppe, kanskje langs hele kysten, for alt jeg vet, lekte de med skjell.

20120720-225423.jpg
De små fløtefargete skjeller var sau, de som var større var ku. Blåskjell var geit. Heliks formete var haner og de små svarte var høne og kyllinger. Gris og hest hadde også hver sin skjell.
Dette har jeg hørt fra flere. Og forresten hvis jeg var diktator vil jeg ha forbud salg av leker fordi jeg tror sånt er mye gøyere egentlig.

Ja, hvordan begynne å si alt som har skjedd siden sist? Kjenner du tegneserien om Micky Mouse der han prøver å gjør jobben lettere ved å bruke magi til å hente vann? Føler meg litt som Mickey, ting er så mangt og har ikke helt kontroll.
Men det er så AWESOME (hvordan sies det på norsk?) At eg klare ikke å la være å prøve å skrive om noe av det. Allerede ved frokostbordet i dag var jeg i lag med en flott forteller. Som forresten påstod at eg snakke nordnorsk nå. Han har rett.

Etter frokost fikk jeg enda en fjell fortelling. For de fleste Nordmenn er det sikkert helt opplagt SO OBVIOUS at fjellene viser silouette og av de blir det historier. Særlig om troll eller ris som de heter heroppe.

20120720-232841.jpg
Her er en dame som prøve å holde fast til en mann, eller for at en man ikke skal ta henne, jeg husker ikke. Du ser henne på venstre siden av bildet og hun har en mørk tau som hun prøver å holde fast i. Ja damer der ser vi – det er ikke vert å risikere forsteining for disse gubber.
og her er Øystein fra Melbu med enda en flott fjell historie, du må venter for TV serien for å finne ut hva han forteller.

20120720-232939.jpg
Ok I’m going over to morsmål for the next bit of the day so my mum can understand.

3 thoughts on “Skjell og fjell

  1. Da jeg var liten – utenfor oslo – lekte vi med konglene slik du forteller om skjellene. furukonglene er små og runde – så de passet til sauer. Grankonglene er lange og ku-brune (slik som kuer var før…) Vi brukte pinner til å lage ben og horn. Suene kunne få gå ute hele tiden, men kuene måtte på båsen for å melkes. Fjøset var gjerne en pappeske eller noen plankebiter over en sten. Gjerder laget vi av pinner eller småstein, og vi bygget både gård og støl med stein, pinner og granbar. Lange rollespill foregikk innenfor en liten radius, men før vi gikk inn om kvelden måtte kyra på bås, og gjerdet rundt sauene sikres – så ikke de skulle gå sin vei – eller ulven slippe inn til dem. Til mat fikk de blåbærblader. Som melkebøtter brukte vi dukkekopper eller marikåpeblad. Kjøpeleker…? Nei:)

  2. Se5 koselig at du likte gaven se5 godt. Jeg me5 jo innrf8mme at jeg VELDIG godt kunne tenkt meg den selv, men det var jo eksrta koselig e5 kunne sende den til deg som gir meg se5 sf8te kommentarer pe5 bloggen min. Se5pene og skjellene me5tte jeg kjf8pe meg se5 de henger pe5 badet hjemme 🙂 Kanskje jeg vinner i din giveaway ne5r den tid kommer ;-)Herlig uteplass – he, he! Innen jeg kom hjem pe5 tirsdag var heldigvis all snf8en smeltet hos oss igjen…Ha en deilig torsdag!KlemNetta

Comments are closed.